BOŽIĆ I BOGOJAVLJENJE

LJEPOTA BOŽJEGA OČITOVANJA

Kratko ali veoma intenzivno vrijeme od Božića do uključno Bogojavljenja, u sebi sadrži ljepotu i dobrotu, ljubav i darivanje Boga u Isusu Kristu. U drevnim molitvama Crkve i u razmišljanjima starih crkvenih pisaca, ta se tajna naše vjere slikovito izražavala izrazom “commercium”, što znači “razmjena”. Kroz molitvu časoslova u ovom vremenu možemo jasno uočiti tu “razmjenu” koja se dogodila i koja se trajno događa putem Kristova čovještva i božanstva, ali ne tako kao da bi jedno zamijenilo drugo, nego u otajstvenom stapanju ili sljubljivanju jednoga s drugim. U molitvama časoslova to se još izražava i izrazom “consortium”, što će reći “dioništvo”, naime dioništvo Kristovo u čovječjoj naravi i dioništvo vjernikovo/čovjekovo u Kristovoj božanskoj naravi. U svem onom duhovnom božićnom bogatstvu, urešenom k tome vanjskom simbolikom, kadikad blještavilom, u božićnim pučkim i crkvenim običajima, u časoslovu Božićnoga vremena valja otkrivati i usvajati tu dubinu božićnoga otajstva.

Kako se moli

BOŽIĆNA OSMINA

U nedjelju koja pada između Božića i 1.siječnja slavi se blagdan Svete Obitelji, ispuštajući sve drugo toga dana. Ako između Božića i 1. siječnja nema nedjelje, blagdan Svete Obitelji slavi se 31. prosinca.

Od svetkovine Božića do svetkovine Marije Bogorodice (1. siječnja) traje božićna osmina, tijekom koje se svakodnevno ponavljaju naznačeni dijelovi Jutarnje i II. Večernje Božića. Prva tri dana osmine Jutarnja je od dotičnog blagdana.

SVAGDANI IZMEĐU 2. I 5. SIJEČNJA

Časoslov Druge nedjelje po Božiću, koja pada između 2. i 5. siječnja. Navečer, 5. siječnja, moli se I. Večernja Bogojavljenja. Svagdanom od 2. do 5. siječnja himni se uzimaju od Druge božićne nedjelje, a psalmodija od dotičnog dana II. tjedna Psaltira.

DANI IZMEĐU BOGOJAVLJENJA I NEDJELJE KRŠTENJA GOSPODNJEGA

(Od 7. siječnja do naredne nedjelje)

Himni se uzimaju od Bogojavljenja, psalmodija od dotičnog dana II. tjedna Psaltira.